top of page
Mitä toiminnallinen harjoittelu on.png

Meille toiminnallinen harjoittelu tarkoittaa harjoittelua, jolla on mahdollisimman hyvä siirtovaikutus monipuolisesti erilaisiin toimintoihin ja kehittää fyysistä toimintakykykä mahdollisimman monipuolisesti. 

Monipuolinen hyvä kunto:

- Olemme vahvoja liikuttamaan ulkoisia kuormia 

- Olemme kestäviä erilaisissa tehtävissä

- Meillä on hyvä liikkuvuus ja hallinta eri asennoissa

 

Yksilön mukaan käytännön tavoitteet kuitenkin luonnollisesti vaihtelevat. Toiminnallisen harjoittelun urheilijalle tämä saattaa tarkoittaa kilpailukykyistä olympiamatkan triathlon aikaa ja 100 kg tempausta. Kuntoutuvalle ikäihmiselle käytännön tavoite voi taas olla kauppakassien kantaminen kävellen kotiin, missä oikeaoppinen maastavetotekniikka sekä hyvä kestävyyskunto auttavat. Karrikoidut esimerkit, mutta pontti on, että toiminnallinen harjoittelu sopii kaikille, jotka haluavat kehittää omaa fyysistä toimintakykyään monipuolisesti. Harjoitukset skaalataan eli yksilöllistetään tilanteen ja tavoitteiden mukaan. 10 hengen tunnilla voidaankin harjoituksesta nähdä parhaimmillaan 10 eri versiota. Yhteistreenien kautta myös yhteisöllisyys nousee esille ja salilta oppii nopeasti tuntemaan treenikavereita.

Käytännössä harjoittelu jakaantuu kolmeen osaan.

- Kestävyysharjoitteisiin: Syklisten liikkeet, kuten juoksu, pyöräily ja soutu.

- Voimisteluharjoitteisiin: Kehonpainolla tehtävät kyykyt, punnerrukset, leuanvedot ja keskivartaloharjoitteet

- Painonnostoharjoitteisiin: Lisäpainolla, kuten levytangolla, kahvakuulilla ja käsipainoilla tehtävät kyykyt, vedot, punnerrukset, tempaukset ja työnnöt.

 

Näiden elementtien kautta kehitetään monipuolista kuntoa. Kaikki liikkeet ovat pääasiassa moninivelliikkeitä eli niissä liikkuu saman aikaisesti useampi nivel isolla liikeradalla. Moninivelliikkeillä vartalo kuormittuukin kokonaisvaltaisesti ja myös liikkuvuus kehittyy, kun käytetään isoja liikeratoja. Liikkeet ovat usein myös yllättävän luonnollisia ja toteutamme niitä paljon arkipäiväisessä liikkumisessamme. 

Kaikkia ominaisuuksia räjähtävästä voimasta pitkiin kestävyyssuorituksiin ei kuitenkaan voida kehittää optimaalisesti samanaikaisesti, minkä takia myös harjoitteluamme on jaettu erilaisiin jaksoihin. Järkevällä painotuksien vaihtelulla  fyysistä toimintakykyä saadaan kehitettyä parhaiten. 

bottom of page